|  
               Stenkvarn -det traditionella sättet att framställa mjöl.  
               När 
                du maler helkornssäd till färskt mjöl med stenkvarnhjul får 
                du ett oöverträffat näringsinnehåll i slutprodukten, 
                oavsett om du bakar bröd, lagar gröt eller skaffar dig 
                glutenfria malda eller krossade ingredienser. 
                 
                Helkornet mals mellan två kvarnstenar, som är steglöst 
                justerbara för att den malda/krossade produkten skall få 
                önskad finhetsgrad.  
                Hemmakvarnen maler vete, råg, dinkel/spelt, bovete, majs och andra torra 
                frön. Helkorn kan köpas i de flesta hälsokostbutiker 
                och välsorterade livsmedelsaffärer och kan vid behov 
                beställas hos oss.  
                 
                Hel säd som mals till mjöl förlorar sitt näringsvärde 
                när det kommer i kontakt med luftens syre. Mjöl och 
                fullkornsmjöl kan därför inte innehålla sädens 
                alla nyttiga beståndsdelar (exempelvis grodd och hela fröskalet), 
                för att undvika åldringsprocessen som leder till att 
                mjölet härsknar. Det tar ca. 10-12 dagar och därmed 
                försvinner också de fina beståndsdelarna som 
                vår kropp behöver.  
                 
                Färskmalet helkornsmjöl skall därför användas 
                direkt, helst inom någon timma. Då kommer du att känna 
                många fler smaker och din hälsa påverkas positivt. 
                Hemmakvarnen gör det möjligt att du får tillgång 
                till sädeskornets alla livsnödvändiga delar. 
                 
                Vi rekommenderar att du använder ekologiskt odlade, KRAV-märkta 
                produkter. 
                I princip kan du mala alla frön, säd, rötter, och 
                riktigt hårda korn som majs, hirs och kikärter i kvarnen, 
                förutsatt att fuktighetsgraden ligger under 14% och utgångsprodukten 
                inte är alltför fet. 
               
                Vill du läsa mera om fördelarna och bakningen med 
                helkornsmjöl och dess användningsområden, rekommenderar 
                vi en bok, som vi har lärt oss mycket av: 
                ”Dagligt bröd” av Annelies Schöneck 
                (ISBN 91-88456-03-X). Boken kan också beställas 
                genom oss, den kostar SEK 100:-. 
                 
              (klicka 
                för större bild) 
                  
                Ur boken "Dagligt bröd" med tillstånd 
                av författaren. 
               
              Flingkvarn 
                 
                Vill du dessutom själv göra flingor av korn, frön, 
                torkade rötter, m.m. för att få fram egna kornblandningar/müsli, 
                köper du modellen Duett 100/200 (som mal antingen 100 eller 
                200 g/minut). Duettens flingkvarn pressar kornen mellan två 
                stålvalsar och flingorna har samma goda egenskaper som det 
                färskmalda mjölet. Flingorna kan du också använda 
                i brödbaket och i andra matrecept. 
                
                veteflinga 
                 
                I princip kan vilket frö, säd, rot, majs som helst 
                malas pressas i kvarnen bara det understiger 14% fuktighetsgrad. 
                 
               
             |